Even wat tijd voor jezelf! 10 zelfzorgtips voor mama’s

Even wat tijd voor jezelf! 10 zelfzorgtips voor mama’s

Als moeder wil je dat je kind alles krijgt: voldoende slaap, op tijd eten, veiligheid, liefde. Je wil dat er goed gezorgd wordt voor je kinderen en dat ze niks missen.

Om je kinderen alle zorg en liefde te kunnen geven, moet je als mama ook goed voor jezelf zorgen. Goed slapen, op tijd eten en ook heel belangrijk: af en toe een momentje voor jezelf. Zo zorg je dat jij goed in je vel zit en dat jouw kinderen de beste mama hebben die ze zich kunnen wensen.

Zo’n momentje voor jezelf nemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je 24/7 mama bent en je vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je naar bed gaan druk bezig bent, wanneer hou je dan tijd over voor jezelf? En als je dan even wat tijd hebt, wat ga je dan doen om echt te ontspannen?

Om je te helpen hebben we tien handige tips voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk tips die je helpen om een klein pauzemomentje voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dus doe er je voordeel mee en slow down mama! Je hebt het verdiend!

  1. Muziek luisteren.

Zoiets simpels als muziek luister kan je gemoedstoestand prikkelen en beïnvloeden. Kies muziek uit die jij ontspannend vindt en verlies je even helemaal in het moment. Je zult merken dat je lichaam ontspant en je geest rust vindt. Bonustip: Maak voor jezelf een playlist met muziek die jij fijn vindt.

  1. Powernap

Een middagslaapje alleen voor je kind? Welnee! Slapen is gezond, dus ga gerust ook even op bed of op de bank liggen als jouw kinderen slapen. Een goed middagdutje werkt verfrissend en verkwikkend en zorgt ervoor dat je de rest van de dag weer vol energie zit. Ze zeggen niet voor niets ‘wegdromen is bijkomen’. Bonustip: zet een wekker als je een powenap gaat doen. Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je te lang slaapt en kun je met een gerust gevoel even helemaal wegdromen.

  1. Neem een koffiebreak

Maak een lekker kopje thee of koffie voor jezelf, nestel je op de bank en geniet van het moment. Lekker in een boek lezen of door een tijdschrift bladeren kan natuurlijk ook. Maar niet stiekem de was gaan opvouwen of speelgoed opruimen! Die klusjes komen straks wel weer.

  1. Mediteer

Zoek een yoga-meditatie video op YouTube, zoek een rustige plek in huis en pak een pauzemoment door te mediteren. Als je een die-hard meditatie lover bent kun je natuurlijk uren in hogere sferen blijven. Maar vijf minuten mediteren en proberen om nergens aan te denken kan net zo rustgevend zijn. Let tijdens je meditatie sessie ook goed op je ademhaling en je gevoel. Het is helemaal niet erg als er wat emoties loskomen, dat lucht alleen maar op!

  1. Maak een wandeling

Een dagelijkse wandeling van 20 minuten maakt je hoofd leeg en vermindert stress. Bovendien bouw je door te wandelen conditie op en maak je gelukshormonen – zoals dopamine en endorfine – aan. En wist je dat een groene omgeving rustgevend werkt? Allemaal goede redenen om je pauzemoment te vullen met een fijne wandeling.

  1. Ga even offline

Zet je telefoon eventjes uit. Zo word je tijdens je zelfcare-moment niet gestoord door telefoontjes, appjes of facebook berichten. Als je kind op school of de dagopvang is, is het natuurlijk wel verstandig om daar te melden dat je je telefoon uitzet. Vind je dit lastig? Dan kun je ook je telefoon even boven op de kast leggen. Dan hoor je het wanneer je wordt gebeld, maar kom je niet in de verleiding om door Instagram te scrollen.

  1. Trip down memory lane

Kijk eens films en series die je keek toen je zelf een kind was. Even wegdromen met je favoriete (teken)film van vroeger kan heel ontspannend zijn. Want je waant je weer even in je onbezonnen jeugd.

  1. Schrijf in je dagboek

Schrijf je gevoelens en gedachten eens op in een dagboek of notitieboekje. Door je gedachten op papier te zetten, kan je erop reflecteren en dingen van je afschrijven. Bonustip: schrijf elke dag drie dingen op waar je blij van wordt die dag. Wedden dat je spontaan vrolijk wordt?

  1. Een uitje met jezelf

Alleen erop uitgaan, zoals uiteten, naar een terras of een bioscoop pakken, is niks om je voor te schamen. Het is juist hartstikke fijn om te genieten van het moment zonder met anderen rekening te hoeven houden.

  1. Spreek af met vrienden

Samen onbezorgd lachen, honderduit praten of een arm om elkaar heenslaan. Vrienden zijn er voor jou en jij voor hen. Plan een vriendinnenavond, ga samen wandelen, of spreek af op het terras. Alles kan! En via app, bellen, mail of social media kun je iedereen snel bereiken. Een afspraakje is dus zo gepland.


Geef een reactie

Copyright © 2024 zorgmama – Alle rechten voorbehouden.

Zorgmama maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert je ons gebruik van cookies.   Meer informatie